Co może zaskoczyć O niektóre pokarmy bogate w kwas moczowy
Jednym z pierwszych ostrzeżeń można uzyskać od lekarza, gdy zdiagnozowano u dny jest zwrócić uwagę na właściwości żywności o wysokiej zawartości kwasu moczowego w produkcji znanych jako puryn. Puryny, gdy zostanie metabolizowane, prowadzi do rozwoju kwasu moczowego. Po osiągnięciu nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi może prowadzić do powstawania kryształów kwasu moczowego w stawach. Jak wiesz, że to może spowodować, że stan zdrowia i stwardnienie liczba ataków trzeba przecierpieć. Niektórzy lekarze mogą dostarczyć Ci listę wspólnych żywności spustowe dna, które mogą zaostrzyć stan pacjenta. Choć zgodnie z zaleceniami lista powinna przynieść ulgę, pojawiają się nowe myśli o różnych rodzajów żywności, które są znane jako wyższy w puryn. Niektóre pokarmy o wysokiej zawartości puryn, które wcześniej, gdzie na liście "nie jeść" są obecnie uważane za bezpieczne dodatków do swojej diety.
Pokarmy bogate w puryny, które powinny nadal być unikane są te, które należą do kategorii mięsa. Ale nawet tutaj istnieją stopnie unikania. Najważniejszymi mięsa, aby uniknąć ze względu na prawdopodobieństwo wywołania ataku dny moczanowej są wszelkiego rodzaju tkanek i narządów. Owoce morza to też najlepiej unikać, szczególnie skorupiaki. Czerwone mięso, dziczyzna i tłuste mięso są również najlepiej unikać, ale niewielka ilość rzadko może w porządku. Pamiętaj, puryny są tylko częścią całego równania, jeśli chodzi o doświadczanie lub kontrolowania dny moczanowej flare-up.
Istnieje wiele produktów o wysokiej zawartości puryn, które kiedyś uważano za tak złe jak podroby, czerwonych mięs, i owoce morza, ale po ostatnich badań są obecnie traktować jako akceptowalną częścią dny cierpiących diety.
W 2004 roku New England Journal of Medicine wydana ustaleń stwierdzając, że warzywa, które są bogate w puryny nie mieć taki sam skutek jak mięs i owoców morza, które podagrę chorzy powinni unikać.
Artykuł dzięki: